Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ



Με αφορμή τον καλό καιρό (εξαιρείται το προχτεσινό μπουρίνι....), μπορούμε να αρχίσουμε τις κοντινές εκδρομούλες με αγαπημένη παρέα! Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε πολλά για να περάσουμε καλά. Γι' αυτό λοιπόν προτείνω μια κοντινή εξόρμηση στην γραφική μας Ύδρα, να τιμήσουμε την ιστορία της-μην ξεχνάμε την επανάσταση του 1821!-να θαυμάσουμε την φύση της και να αφεθούμε στο ρυθμό της. Μόλις φτάσετε στο νησί, αφήστε ό,τι σας απασχολεί, περπατήστε όσο πιο πολύ μπορείτε - μην δυσανασχετείτε, θα σας κάνει καλό- φάτε, πιείτε, γελάστε και επιστρέψετε στην καθημερινότητα με ευχάριστες αναμνήσεις!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ....

Η Ύδρα είναι νησί του Αργοσαρωνικού. Με το αυτό όνομα φέρεται η πρωτεύουσα και λιμένας της νήσου που αποτελεί ομώνυμο Δήμο που αριθμούσε 2.719 κατοίκους στην απογραφή του 2001, οι οποίοι, λόγω του άγονου εδάφους, ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό. Είναι εξαιρετικά γραφικό, αρχοντικό και κοσμοπολίτικο νησί. Όπως και όλα τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός για τους Αθηναίους, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Οφείλει το όνομά της στα άφθονα νερά, που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Έχει σημαντική ναυτική ιστορία και παράδοση. Αναπαλαιωμένα αρχοντικά, το παλιό γραφικό λιμάνι με τις πολεμίστρες και τα κανόνια, τα μουσεία, τα μοναστήρια, η ναυτική σχολή, συνθέτουν την εικόνα του νησιού η οποία μας μαρτυρεί την σημαντική ιστορική σημασία της.

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ...

1.Με τα Ιπτάμενα Δελφίνια
Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν Ιπτάμενα Δελφίνια κάθε ήμερα.
Η διάρκεια του ταξιδιού είναι 1.30 ώρες.

Flying Dolphins:
Ύδρα: 22980-54007, 53812
Πειραιάς: 210-41.99.000
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

AEGEAN Flying Dolphins :
Ύδρα: 22980-54180, fax: 54185
Πειραιάς: 210-4121654, 4121647
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Λιμεναρχείο Πειραιά:
210-45.93.104

Για να πληροφορηθείτε τις αναχωρήσεις πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στα τηλέφωνα 210-41.47.800. Σας απαντά αυτόματος τηλεφωνητής και σας ενημερώνει καθημερινά για τα δρομολόγια.
Για να πληροφορηθείτε τις αναχωρήσεις πλοίων από το λιμάνι της Ύδρας μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με τη Hellenic Seaways: 22980-54007 ή με την AEGEAN Flying Dolphins: 22980-54180

2. Με ιδιωτικό σκάφος (προφανώς όσοι έχουν το αντίστοιχο βαλάντιο…)
Μπορείτε να αγκυροβολήσετε στο κεντρικό λιμάνι ή στο Μανδράκι ή δυτικά του λιμανιού, στα Καμίνια, στον Βλυχό, στον Παλαμιδά, στο Μπίστι, στον Μώλο, στον Άγιο Νικόλαο και στη Δοκό, στον όρμο του Σκίντου, που ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο.


3. Οδικώς: Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο ή έχετε νοικιάσει κάποιο, μπορείτε να έρθετε εύκολα από την Αθήνα σε 2 περίπου ώρες και 45 λεπτά.

Ακολουθώντας την Αττική Οδό και εν συνεχεία την Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, μετά τον Ισθμό, κάνετε αριστερά προς την Επίδαυρο (Κόρινθος Έξοδος Β' - Επίδαυρος).

Οδηγείτε για 30 περίπου λεπτά και φθάνετε στη διασταύρωση για την Επίδαυρο.

Λίγο πριν θα δείτε πινακίδες προς Πόρο ή Σπέτσες.

Εκεί θα στρίψετε δεξιά και αμέσως κάτω από την γέφυρα αριστερά.

Στη συνέχεια ακολουθείτε τον καινούργιο δρόμο, προσέχοντας να δείτε την πινακίδα προς Πόρο.

Στο σημείο αυτό θα κάνετε λοξώς αριστερά για τον Πόρο και θα φθάσετε από τον παραλιακό δρόμο σε 20 λεπτά στο Γαλατά.

Μέχρι τον Γαλατά για τη συνολική διαδρομή με μία μέση ταχύτητα, χρειαζόμαστε περίπου 1 ώρα και 45'.

Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο, σε μισή ώρα και λιγότερο, βρίσκεστε στο Μετόχι.


Το Μετόχι είναι μια περιοχή απέναντι από την Ύδρα, στην οποία υπάρχει χώρος για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Μπορείτε να περάσετε σε 12 λεπτά απέναντι στην Ύδρα ή με τα σκάφη "FREEDOM Ι & ΙΙ " που εκτελούν καθημερινά τακτικά δρομολόγια ή με κάποιο θαλλάσιο ταξί που θα καλέσετε στο τηλέφωνο.

4. Με το ελικόπτερο (ένας γρήγορος, μα πάνω απ' όλα οικονομικος τρόπος...) :

α)Ο LYMPIC AIRWAYS Athens Airport.

β )MEDITERRANEAN AVIATION.

γ) ΙNTERTET EXECUTIVE Air Transport.

Δεν υπάρχει ελικοδρόμιο, υπάρχει όμως μια επίπεδη περιοχή κοντά στην πόλη της Ύδρας, την οποία την χρησιμοποιούν τα ελικόπτερα σαν σημείο προσγείωσης και απογείωσης.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αερολέσχη Air Heli στο Πόρτο Χέλι
Tηλ. 210-3601600.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ...
Οι χαρακτηριστικές Υδραίικες γωνιές με τα όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια και τα ανθοστολισμένα σπίτια, συμπληρώνουν την ομορφιά, τη μαγεία της Ύδρας και της προσδίδουν την ταυτότητά της.
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα Αρχοντικά του νησιού, να αγναντέψει το λιμάνι από το λόφο, να θαυμάσει το ηλιοβασίλεμα από το Περίπτερο και από τη Σπηλιά, αλλά και να επισκεφθεί τα 6 Μοναστήρια και τις 300 Εκκλησίες του νησιού.

Ειδικά να επισκεφτείτε τα δίδυμα Μοναστήρια της Αγίας Ευπραξίας και του Προφήτη Ηλία που το 1825 φυλακίστησαν για ένα διάστημα ο Κολοκοτρώνης και άλλοι αγωνιστές.

Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, της Αγίας Ματρώνης, του Αγίου Νικολάου, της Θεοτόκου της Ζούβρας, το Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (του 17ου αιώνα), με το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό μουσείο.

Επίσης, να επισκεφτείτε τις Εκκλησίες της Υπαπαντής και του Αϊ-Γιάννη του Νηστευτή, με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο, που λειτουργεί καθημερινά και προβάλλει σημαντικά μουσειακά κειμήλια, αρχειακό υλικό και βιβλιοθήκη με πολύτιμες εκδόσεις και τους Προμαχώνες με τα κανόνια, που προστάτευαν τον οικισμό δεξιά και αριστερά του λιμανιού.

Τέλος, να επισκεφθείτε την ιστορική οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη, στην οποία λειτουργεί παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, την οικία του Γεώργιου Κουντουριώτη, στην οποία λειτουργεί Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας της Ύδρας, και την Αίθουσα Τέχνης και Συναυλιών "Μελίνα Μερκούρη" του Δήμου Υδραίων, η οποία φιλοξενεί έργα διάσημων καλλιτεχνών όλο το χρόνο.

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ...


Η μοναδικότητα της Ύδρας έγκειται στο συνδυασμό της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας με το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον και την πλούσια παράδοση.
Είναι ο παράδεισος του περιπατητή και του φυσιολάτρη, καθώς το ήπιο κλίμα της ευνοεί την πεζοπορία όλο το χρόνο. Οι δέκα διαδρομές που οριοθετούν τα αντίστοιχα μονοπάτια, θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη.

Οι διαδρομές είναι αυτοξενάγητες. Τα ξύλινα σήματα που θα διακρίνετe κατά μήκος τους, θα σας καθοδηγήσουν και θα σας παραπέμψουν σε αξιοθέατα. Κατά την διαδρομή προσπαθείστε να αναγνωρίσετε όποιο δέντρο ή θάμνο συναντήσετε στην πορεία σας. Το οικοσύστημα της Ύδρας έχει αξιόλογη εναλλαγή ειδών στην χλωρίδα και την πανίδα του.

Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος από τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στο νησί, όπως οι σπάνιες σπέντζες, τα κυκλάμινα και οι παπαρούνες. Το σκηνικό συμπληρώνουν πεύκα, κυπαρίσσια, θυμάρι, θάμνοι και αιωνόβιες ελιές. Τσίχλες, πέρδικες, ορτύκια, τρυγόνια και πολλά είδη πουλιών που ζουν μόνιμα ή χρησιμοποιούν την Ύδρα στο δρόμο της μετανάστευσής τους. Μικρά θηλαστικά, όπως αγριοκούνελα, λαγοί, γάτες και βέβαια τα μοναδικά αγριοκάτσικα της Ύδρας, διαμορφώνουν το ψηφιδωτότης φύσης, μαζί με έναν ικανοποιητικό αριθμό αμφιβίων και ερπετών.

Όσοι απο εσάς θέλετε να δείτε προτάσεις διαμονής, διατροφής, διασκέδασης ή οτιδήποτε άλλο σας ενδιαφέρει, μπορείτε να ενημερωθείτε απο τον παρακάτω σύνδεσμο:  http://www.hydra.com.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου