Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ....

Αν έχετε αλλεργικά/αναπνευστικά προβλήματα από την χρήση απορρυπαντικών ή απλά έχετε οικολογική συνείδηση, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να περιορίσετε την χρήση των χημικών στο σπίτι σας επιβαρύνοντας λιγότερο το τοπικό κι έπειτα το γενικότερο περιβάλλον.

1. Λιπαρός λεκές στον σουέτ καναπέ σας; Βάλτε λίγο ξύδι σε ένα μπολ και με μια παλιά οδοντόβουρτσα τρίψτε σχολαστικά τον λεκέ. Τελειώνοντας περάστε με νωπό πανί το σημείο και θα δείτε ότι θα λάμψει και πάλι.

2. Καθαριότητα με άρωμα από αιθέρια έλαια! Με 10-15 σταγόνες αιθέριων ελαίων κέδρου, λεμονιού, λεβάντας. σε 4 λίτρα νερού καθαρίστε το πάτωμα του σπιτιού σας. Όχι όλα μαζί, ένα ένα τα αιθέρια έλαια και μην σας προβληματίζει το πού θα τα βρείτε. Αρκεί να πεταχτείτε μέχρι το φαρμακείο της γειτονιάς σας.

3. Χρησιμοποιήστε τα αιθέρια έλαια και στις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου διαλύστε 10-15 σταγόνες σε 100ml νερού (περίπου 1 φλυτζάνι) και ψεκάστε όλες τις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε. Για την κουζίνα χρησιμοποιήστε 10 σταγόνες περγαμόντο και 5 σταγόνες τεϊόδεντρου ενώ για το μπάνιο προτιμήστε κέδρο, αγριοκυπάρισσο και λεμόνι.

4. Θέλετε άρωμα φρεσκάδας στα συρτάρια και τις ντουλάπες σας; Ράψτε μικρά σακουλάκια από λινό ύφασμα και βάλτε μέσα μερικά αποξηραμένα ματσάκια από δυόσμο, μέντα ή βασιλικό. Εάν δεν έχετε έφεση στο ράψιμο, αρκεί να φτιάξετε πουγκάκια από συσκευασίες δώρων (κοσμημάτων συνήθως) ή από μπομπονιέρες και να τα τυλίξετε με κορδελίτσες ή απλή κλωστή ή λαστιχάκια. Τοποθετείστε τα στα συρτάρια ή στις ντουλάπες σας και το άρωμα των φυτών θα αναδύεται κάθε φορά που τα ανοίγετε και τα ρούχα σας θα μοσχομυρίζουν.

5. Μην πετάτε αμέσως τις λεμονόκουπες! Τρίψτε το νεροχύτη, το νιπτήρα και τις βρύσες σας. Ξεπλύνετε με λίγο νερό και θα δείτε ότι εκτός από το εξαιρετικό άρωμα, θα φύγουν και όλα τα άλατα.

6. Μυρίζει το ψυγείο σας; Μην βιαστείτε να πετάξετε το χρησιμοποιημένο φακελάκι από το τσάι/ χαμομήλι/ φασκόμηλο που μόλις ήπιατε. Βάλτε το σε ένα πιατάκι και τοποθετείστε το στο ψυγείο σας. Θα απορροφήσει όλες τις έντονες μυρωδιές!

7. Αν η ηλεκτρική σας σκούπα μυρίζει κάθε φορά που σκουπίζεται το σπίτι σας, δεν έχετε παρά να βάλετε στην καινούρια σακούλα της σκούπας σας σκόνη βανίλιας. Θα δώσει στο σπίτι σας ένα νέο άρωμα φρεσκάδας!

8. Η βανίλια αποδεικνύεται χρήσιμη και στα τασάκια του σπιτιού που δεν θα μυρίζουν ενοχλητική τσιγαρίλα και μπορείτε να σβήνετε τα τσιγάρα σας άφοβα. Το ιδανικό βέβαια είναι να μην καπνίζει κανείς….!

9. Λάδι στα ρούχα σας; Αν τρίψετε τα λαδωμένα ρούχα με υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα, τα μουλιάσετε σε κρύο νερό και μετά σε κανονική πλύση, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα.


10. Πλαστικά υπολείμματα από την μπλούζα που μόλις σιδερώσατε; Τρίψτε μια στυμμένη λεμονόκουπα πάνω στην πλάκα του σίδερου και θα λάμψει σαν καινούρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου