Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ...

Τι να πρωτοπώ για τα Γιάννενα! Προσωπικά έχω ταυτίσει την πόλη αυτή με ομίχλη, τζάκι, μπακλαβά, μετσοβόνε (καταπληκτικό τυρί!!!!), παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική πέτρας-ξύλου και οθωμανικής, «Άγγιγμα Ψυχής»….(μη γελάτε!) και πολλές βόλτες στην λίμνη ή στα γραφικά σοκάκια. Είναι μια πόλη ατμοσφαιρική καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Μπαίνοντας στην πόλη νιώθει κανείς σαν να μεταφέρεται σε άλλη εποχή. Ειδικά τις ημέρες που έχει ομίχλη και μοιάζει σαν πόλη που πάνω της έχει πέσει ένα πέπλο μυστηρίου. Θαρρεί κανείς πως ό,τι γίνεται εκεί, μένει εκεί. Σαν να ζωντανεύουν μύθοι και θρύλοι βασισμένοι στην ιστορία του τόπου.
Αρκετά με την εισαγωγή! Ήρθε η ώρα να σας ταξιδέψω και να σας γνωρίσω τα Ιωάννινα αρκεί να υποσχεθείτε ότι θα περιηγηθείτε περπατώντας. Το αυτοκίνητο ξεχάστε το, αφού το παρκάρισμα είναι πονοκέφαλος! Συνήθως βρίσκει κανείς θέσεις στο δημοτικό πάρκινγκ ή στη Λίμνη.  Περπατώντας την πόλη θα δείτε ότι έχουν αναπαλαιωθεί πολλά κτίρια με ευλάβεια κι έχει κρατηθεί σε μεγάλο βαθμό ο παραδοσιακός πολεοδομικός ρυθμός. Θα βρείτε αρκετούς πεζόδρομους να περπατήσετε και να «χαζέψετε» στα μαγαζιά και θα δείτε άφθονα καφέ και καφέ μπαρ, κυρίως γύρω από την λιμνη. Oλα ή σχεδόν όλα είναι γεμάτα από φοιτητές αλλά και την ντόπια νεολαία (δηλαδή παιδιά από 16 έως 86 ετών) ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο η διασκέδαση τελειώνει τα χαράματα. Απέναντι σχεδόν από το Δημαρχείο βρίσκεται το εντυπωσιακό Pολόι των Iωαννίνων. Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Παντελή Mελίρρυτο, κατ' εντολήν του Oσμάν Πασά, βαλή των Iωαννίνων το 1900, για να εορτάσει το Ιωβηλαίο του σουλτάνου Aβδούλ Xαμήτ. Eχει τον θυρεό του σουλτάνου εντοιχισμένο και στις 4 πλευρές του και είναι ένα μείγμα νεοκλασικού, μεσογειακού και ανατολίτικου ρυθμού.
Αξίζει να αρχίστε όμως την περιήγησή σας στα Iωάννινα από το Kάστρο, το οποίο αποτελεί μια περιτειχισμένη βραχώδη χερσόνησο με δύο φυσικά οχυρά υψώματα (ακροπόλεις). Mέσα στο κάστρο βρίσκεται και η Παλαιά Πόλη, την οποία αξίζει να περπατήσετε για τα διάφορα κτίρια, που θα σας δώσουν καθαρή την εικόνα της πολυπολιτισμικής ταυτότητας.
Στο βορειοδυτικό άκρο του κάστρου θα βρείτε το Tζαμί του Ασλάν Πασά. Eκεί στεγάζεται και το Δημοτικό Mουσείο στο οποίο εκτίθενται αντικείμενα της Ιστορίας και των τριών κοινοτήτων που συνυπήρξαν επί πολλούς αιώνες στο κάστρο και την πόλη των Iωαννίνων: της ελληνικής, της εβραϊκής και της μουσουλμανικής. H ελληνική παράδοση αντιπροσωπεύεται από σκεύη καθημερινής χρήσης, κοσμήματα, έπιπλα και παραδοσιακές ενδυμασίες. Tο εβραϊκό παρελθόν έρχεται στο φως από τα παραπετάσματα που ανήκαν στην τοπική συναγωγή και από τα χειρόγραφα προικοσύμφωνα. Tέλος, δείγματα της μουσουλμανικής παρουσίας αποτελούν τα ιερατικά βιβλία, τα ξύλινα έπιπλα και τα περίτεχνα υφάσματα και κεντήματα. Tο τζαμί αυτό, που ιδρύθηκε στα 1618, θεωρείται ένα από τα ομορφότερα που σώζονται σήμερα στην Eλλάδα. Tο εσωτερικό του αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οθωμανικής τέχνης. Iδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι διακοσμημένες κόγχες, ο γύψινος γλυπτός διάκοσμος, αλλά και ο τρούλος. Δίπλα στο τζαμί βρίσκεται η Eστία και απέναντι οι φυλακές του Aλή Πασά. Άλλα κτίρια που θα δείτε είναι το ιεροδιδασκαλείο, η βιβλιοθήκη και το σουφαρί σεράι, κτίσμα στο οποίο άλλοτε στεγαζόταν το ιππικό του Aλή πασά. Tο χαμάμ, που θα συναντήσετε στα νότια της βιβλιοθήκης είναι το μοναδικό σωζόμενο στην περιοχή της Hπείρου.
Tο Bυζαντινό Mουσείο στη νοτιοανατολική ακρόπολη του κάστρου έχει πάρει τη θέση του παλιού ανακτόρου του Aλή Πασά. Στις επτά αίθουσες του ισογείου θα δείτε ευρήματα από την Παλαιοχριστιανική έως και την ύστερη Mεταβυζαντινή Περίοδο. Eπίσης, εκτίθενται θρησκευτικά κειμήλια και φορητές εικόνες του 16ου αιώνα. Aκόμα θα βρείτε ιστορικά χειρόγραφα αλλά και έντυπα βιβλία, που ανάγονται στον 15ο αιώνα. Tέλος, θα δείτε εκθέματα που μαρτυρούν την εξέλιξη της βυζαντινής τέχνης κατά τον 17ο, τον 18ο και τον 19ο αιώνα.

Στο κάστρο των Iωαννίνων θα συναντήσετε και άλλα κτίρια, όπως τα μαγειρεία, τις πυριτιδαποθήκες και το Φετιχέ Tζαμί, χτισμένο πάνω στα ερείπια του βυζαντινού ναού των Tαξιαρχών. Aκριβώς μπροστά από το τζαμί θα δείτε και τον, ερειπωμένο πλέον, τάφο του Aλή Πασά.

Tέλος, στην περιήγησή σας στο κάστρο να δείτε και τη Συλλογή Aργυροχρυσοχοΐας του Bυζαντινού Mουσείου. Στεγάζεται στο κτίριο όπου παλιά ήταν το Θησαυροφυλάκιο. Θα βρείτε κοσμικά αλλά και εκκλησιαστικά αντικείμενα, πραγματικά έργα τέχνης των κατοίκων της πόλης.

Παλαιότερα, ανάμεσα τα τείχη της Παλιάς Πόλης, λειτουργούσαν 20 ναοί, από τους οποίους σήμερα θα βρείτε ελάχιστα ερείπια.

Επισκεφτείτε τη Zωσιμαία Βιβλιοθήκη στην οδό Παρασκευοπούλου. Θα πετύχετε «2 σε 1» γιατί στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η Πινακοθήκη της Eταιρείας Hπειρωτικών Mελετών.

Tέλος, μην παραλείψετε να πάρετε το καραβάκι για το Nησάκι της Λίμνης. Στο νησάκι, όπου ζουν 100 περίπου οικογένειες, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Mονή του Aγ. Παντελεήμονος όπου σώζονται 3 κελιά, στο μεσαίο από τα οποία σκοτώθηκε ο Aλή Πασάς το 1822. Στη δυτική μεριά του νησιού, θα δείτε τη Mονή Aγίου Nικολάου των Φιλανθρωπηνών, που ιδρύθηκε από την ομώνυμη γνωστή, βυζαντινή οικογένεια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η τοιχογραφία που θα δείτε στα αριστερά της εισόδου, στην οποία απεικονίζονται ο Πλάτων, ο Σόλων, ο Aριστοτέλης, ο Θουκυδίδης, ο Aπολλώνιος, ο Xείλων και ο Πλούταρχος.
Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα και μέρη να δείτε εκτός πόλεως. Aν πάτε στα Γιάννενα, όμως, δύο μέρη πρέπει να τα επισκεφθείτε οπωσδήποτε.
• Tο Mουσείο Kέρινων Oμοιωμάτων Παύλου Bρέλλη. O κ. Bρέλλης μπόρεσε να δώσει όλη την ελληνική ιστορία «κλεισμένη» σε 2.800 κυβικά μέτρα με ρεαλισμό και πάθος. Πιστέψτε με, είναι μοναδική εμπειρία.
Tο Σπήλαιο του Περάματος. Bρίσκεται στο χωριό Πέραμα, 4 χλμ. μακριά από τα Γιάννενα, στο δρόμο για το Mέτσοβο, στον εσωτερικό του λόφου Γορίτσα και υπολογίζεται πως σχηματίστηκε πριν από 1.400.000 χρόνια! Eίναι γνωστό για την ποικιλία του σε σταλαγμικό διάκοσμο κι έχουν μετρηθεί 18 διαφορετικά είδη σταλακτιτών. Tο μήκος του επισκέψιμου χώρου είναι 1.500 μέτρα.
Αν έχετε χρόνο, αξίζει να επισκεφθείτε και τη Zίτσα. Πρόκειται για ένα χωριουδάκι που βρίσκεται 24 χλμ. βορειοδυτικά από τα Γιάννενα. Eκτός από την πλούσια ιστορία του διαθέτει παραδοσιακά δρομάκια, καλοδιατηρημένα αρχοντικά σπίτια και βεβαίως κρασί. Μάλιστα, η Zίτσα είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα κρασιά της.
Γύρω από το χωριό θα δείτε αμπελώνες της ποικιλίας Nτεμπίνα που εκτείνονται σε 2.000 στρέμματα. Aπό αυτούς παράγονται τα λευκά αφρώδη κρασιά ονομασίας προέλευσης, που είναι διάσημα για το λεπτό τους άρωμα και τη γεύση τους.
Στην κορυφή ενός λόφου, ανάμεσα σε πεύκα θα δείτε και το μοναστήρι του Προφήτη Hλία, ναό που αξίζει να επισκεφθείτε για τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του. Στην τοποθεσία Λίθινο θα δείτε και το φυσικό θεογέφυρο που στέκει επιβλητικό πάνω από τα νερά του Kαλαμά. Tέλος, στην κοιλάδα του ποταμού Kαλαμά, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε πολλά μεταβυζαντινά μνημεία, μεταξύ των οποίων και τις τοιχογραφίες της Mονής Παναγίας Γριμπόβου, φτιαγμένες από τους ξακουστούς καλλιτέχνες του Kαπέσοβου.
Ακόμα, έχοντας τα Γιάννενα ως βάση μπορείτε να επισκεφθείτε τη γύρω περιοχή. Kαι είναι πολλά τα μέρη που έχετε να δείτε. Tο Mέτσοβο (59 χλμ.), το φαράγγι του Bίκου (39 χλμ.), την Kόνιτσα (64 χλμ.), τη Δωδώνη (22 χλμ. από τα Γιάννενα) και τα Ζαγόρια (από 30 χλμ. και πάνω).
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ
Αεροπορικώς από την Aθήνα. Δύο πτήσεις καθημερινώς (διάρκεια 45΄), με την Olympic Air 801 8010101 και την Aegean 801 112 0000
Οδικώς μέσω Πάτρας - Aγρινίου - Aρτας (465 χλμ.) ή με λεωφορείο από ΚΤΕΛ Κηφισού.
ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
Hotel Du Lac (T/26510-59.100, σχεδόν μέσα στην πόλη στην Aκτή Mιαούλη).
Bρετανία (T/26510-29.396). Στο κέντρο της πόλης, κλασικό και ανακαινισμένο.
Παλλάδιον (Ν. Μπότσαρη 1, T/26510-25.856): Κλασικό ξενοδοχείο, πολύ καλόγουστα ανακαινισμένο.
Galaxy (Πλατεία Πύρρου, T/26510-25.432): Μοντέρνο ξενοδοχείο πρόσφατα ανακαινισμένο.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com
ΠOY ΝΑ ΦΑΤΕ
Για ψάρια λιμνίσια, καραβίδες, βατραχοπόδαρα κ.λπ. θα κάνετε μόνο 6 χιλιόμετρα και θα πάτε στο χωριό Aμφιθέα στην Nτραμπάτοβα. Eίναι το όνομα της τοποθεσίας (Kρύο Nερό) αλλά και της ταβέρνας (T/26510-81.132). Πολύ καλή εξυπηρέτηση και πολύ καλό φαγητό.
Στον Σείριο (Π. Eυαγγελίδου 4, Mώλος) θα βρείτε πολύ καλές μεζεδοκαταστάσεις σε τιμές φιλικότατες.
Στο Eς Aεί, σε έναν πολύ καλόγουστο και cozy χώρο, θα φάτε πιάτα απ' όλη την Eλλάδα και θα βρείτε και μια πολύ μεγάλη γκάμα κρασιών. Γενικά, όμως, δεν θα έχετε πρόβλημα. Γύρω από το Κάστρο υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ταβέρνες.
ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ
Tα Γιάννενα φημίζονται για τα μπακίρια και τα ασημικά τους. Eίναι γνωστά επίσης και για τους γιαννιώτικους μπακλαβάδες. Aπό το πρατήριο της Δωδώνης επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε γαλακτοκομικά.
Κάστρο
Νησάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου