Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΚΟΚΤΕΪΛ ΜΑΡΤΙΝΙ....

"ΜΗΝ ΠΙΕΙ ΠΟΛΥ ΜΑΡΤΙΝΙ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΜΑΡΤΥΝΕΙ"....

Η ιστορία του
Το Martini δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 19ου αιώνα και είχε ως βάση το τζιν! Σήμερα βέβαια έχει καθιερωθεί το Vodka Martini ως συνώνυμο του Martini γενικά. Και όταν ο Μποντ ξεστόμισε την κοσμοϊστορική παραγγελία του το 1962, σύστησε το Vodka Martini σε ένα κοινό πολύ ευρύτερο από αυτό των κοκτέιλ μπαρ της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού.
Στην πραγματικότητα, οι hard-core πότες του Martini δεν το θέλουν χτυπημένο, αλλά ανακατεμένο. Ο λόγος είναι απλός: όταν τα υλικά χτυπιούνται στο σέικερ, μια ποσότητα αλκοόλ εξατμίζεται και το αποτέλεσμα είναι λιγότερο δυνατό. Η ελιά πρέπει να είναι καλά πλυμένη, ώστε να μην το «μολύνει» - μόνη εξαίρεση αποτελεί το Dirty Martini, με λίγη άλμη το οποίο έχει γίνει μόδα σε κάποια εκλεπτυσμένα κοκτέιλ μπαρ.

Vodka Martini
για 1 ποτήρι
Perfect Dirty Martini
-2 μεζούρες βότκα (κατά προτίμηση, super ή ultra premium)
- ½ μεζούρα Dry Vermouth
- ½ μεζούρα Sweet Vermouth

Γαρνιτούρα
 Μισή φλούδα λεμονιού κομμένη σαν κορδέλα ή μια ελιά
Βάζετε τη βότκα σε ένα σέικερ με τριμμένο πάγο, την αφήνετε για λίγα δευτερόλεπτα και σουρώνετε αμέσως (προσοχή: ο πάγος δεν πρέπει να νερώσει καθόλου).
Ρίχνετε το βερμούτ σε παγωμένο ποτήρι του Martini και ανακινείτε για να αρωματιστούν τα τοιχώματά του.
Προσθέτετε τη βότκα φροντίζοντας να αγγίξει τα τοιχώματα του ποτηριού και να πάρει άρωμα από το βερμούτ.
Περνάτε την ελιά σε ένα σπαθάκι ή οδοντογλυφίδα και την αφήνετε να πέσει στον πάτο.
Πριν σερβίρετε, ρίχνετε δύο σταγόνες από την άλμη της ελιάς για να δώσει επιπλέον αψάδα στο ποτό σας.

Κοκτέιλ με τζιν

El Traditore συνταγή
40 ml τζιν 
1 κουτ. γλυκού μέλι 
40 ml χυμό πορτοκαλιού 
τριμμένο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση 
Τοποθετήστε στο σέικερ το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού και χτυπήστε τα υλικά μέχρι να λιώσει το μέλι. Προσθέστε το τζιν και ανακατέψτε λίγο ακόμα. Σουρώστε το περιεχόμενό του σε παγωμένο ποτήρι του martini και γαρνίρετε με τριμμένο μοσχοκάρυδο. Το ποτό είναι γλυκό και εύγευστο αλλά, όπως λέει και το όνομά του, προδίδει γλύκα!

Dry martini συνταγή
5 μέρη τζιν 
1 μέρος ξηρό βερμούτ
Εκτέλεση 
Το συγκεκριμένο κοκτέιλ, αν και έχει πολύ λίγα υλικά, έχει εκπληκτικά πολλούς τρόπους παρασκευής και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Κατ' αρχάς, γίνεται χτυπημένο ή σουρωμένο (shaken or strained). Στην πρώτη περίπτωση, χτυπήστε καλά σε ένα σέικερ το βερμούτ με πάγο, σουρώστε σε παγωμένο ποτήρι του martini και συμπληρώστε με τζιν. Γαρνίρετε με ελιά.
Στη δεύτερη περίπτωση, ανακατέψτε σε ένα mixing glass το βερμούτ με πάγο, σουρώστε σε παγωμένο ποτήρι του martini και συμπληρώστε το τζιν με την ίδια γαρνιτούρα.
Η διαφορά είναι ότι το πρώτο γίνεται λίγο πιο ελαφρύ από το δεύτερο. Αν, τώρα, αντί για ελιά χρησιμοποιήσετε κρεμμυδάκι, τότε το κοκτέιλ ονομάζεται Gibson.

Gin fizz συνταγή
50 ml τζιν
25 ml χυμό λεμονιού 
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη άχνη 
σόδα
Εκτέλεση 
Αλείψτε το χείλος ενός ποτηριού Collins με μια φέτα λεμόνι και βυθίστε το σε ένα πιατάκι με ζάχαρη, ώστε να δημιουργήσετε πλαίσιο ζάχαρης στα χείλη του ποτηριού (η τεχνική λέγεται ζιβρέ). Ανακατέψτε καλά τη ζάχαρη και το λεμόνι μέσα στο ποτήρι και, αν δείτε ότι δεν διαλύεται, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού νερό.
Συμπληρώστε με πάγο και τζιν και απογεμίστε με σόδα. Γαρνίρετε με μία φέτα λεμόνι μέσα στο ποτήρι και σερβίρετε χωρίς καλαμάκι.

Bronx συνταγή
40 ml τζιν 
20 ml ξηρό βερμούτ 
20 ml γλυκό βερμούτ 
40 ml χυμό πορτοκαλιού
Εκτέλεση 
Χτυπήστε στο σέικερ όλα τα υλικά με πάγο και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι του martini. Γαρνίρετε με φέτα πορτοκάλι. Το κοκτέιλ πήρε το όνομά του από μία σκηνή ασπρόμαυρης αμερικανικής ταινίας.
Ο ήρωας διηγούνταν στον μπάρμαν ότι μεγάλωσε στην ομώνυμη περιοχή της Νέας Υόρκης, και ο μπάρμαν τού ετοίμασε ένα ποτό με τον αντίστοιχο χαρακτήρα: Δυνατό αλλά με γλυκόπικρη γεύση, σαν τις αναμνήσεις του...

Negroni συνταγή
25 ml τζιν 
25 ml Campari 
25 ml γλυκό βερμούτ
Εκτέλεση 
Ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά σε ένα mixing glass με πάγο και σουρώστε σε ένα παγωμένο ποτήρι martini ή, αν κάποιος το θέλει λίγο πιο ελαφρύ, σε ένα ποτήρι Old-fashioned με πάγο. Αν θέλετε, μπορείτε στο δεύτερο ποτήρι να προσθέσετε λίγη σόδα. Γαρνίρετε με φλούδα από λεμόνι.

1 σχόλιο: