Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ Ο.Ε.Δ.Β.

Ο.Ε.Δ.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ)

Θυμάστε που λέγαμε οτι τα αρχικά ΟΕΔΒ σημαίνουν "Ο Δάσκαλος Είναι Βλάκας" ή "Όταν Έχω Διάβασμα Βαριέμαι"; Φαντάζομαι πως μάθατε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι ότι ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων έκλεισε στις 31 Μαρτίου 2012. Μετά απο 75 χρόνια συντροφιάς κατέβασε ρολλά και με μεγάλη λύπη διαπιστώνω ότι οι επόμενες γενιές δε θα έχουν την τύχη μας. Η παρέα του σχολικού βιβλίου δεν θα μπορέσει ποτέ να συγκριθεί με το ψυχρό και πλαστικό cd!
Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία και την συμβολή του Οργανισμού....
Ο Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1937 και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Σκοπός του είναι η έκδοση και η διάθεση των διδακτικών βιβλίων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και ορισμένων βιβλίων και εντύπων που αφορούν γενικότερα την επιστημονική έρευνα, τη λαϊκή επιμόρφωση και τις ανάγκες άλλων δημοσίων υπηρεσιών.
Ο Ο.Ε.Δ.Β. έχει υψηλή παραγωγικότητα με βιβλιοπαραγωγικό κόστος εντυπωσιακά χαμηλό, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και τα διεθνή εκδοτικά δεδομένα (το μέσο κόστος ανά αντίτυπο είναι μικρότερο του 1 €). Απασχολεί 70 μονίμους εργαζόμενους. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ανέρχεται σε περίπου 41.000.000 € ενώ η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 26.000.000 € ετησίως.
Από το 2005 για τη διαδικασία παραγωγής των βιβλίων προκηρύσσονται διεθνείς διαγωνισμοί. Η εφαρμογή διαδικασιών διεθνών διαγωνισμών για την προμήθεια χάρτου, την παραγωγή των βιβλίων και τη μεταφορά τους στους προορισμούς έχει πολλαπλά προφανή οφέλη (διαφάνεια διαδικασιών, βέλτιστη διανομή εργασίας, οικονομικότερη και ποιοτικότερη παραγωγή των βιβλίων κ.λ.π.). Με τη θέσπιση αυστηρών προδιαγραφών στους διαγωνισμούς προμήθειας χάρτου και βιβλιοπαραγωγής διασφαλίζεται η βέλτιστη ποιότητα των βιβλίων. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια κατεβλήθη συστηματική προσπάθεια εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης της λειτουργίας του Ο.Ε.Δ.Β. Αναπτύχθηκε πλήρες μηχανογραφικό-πληροφοριακό σύστημα για όλες τις διαδικασίες του Ο.Ε.Δ.Β., αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική υποδομή του, αναπτύχθηκε διαδικτυακή πύλη και ψηφιακή βιβλιοθήκη, ενώ έχει εκπονηθεί νέο οργανόγραμμα και κανονισμός λειτουργίας του Οργανισμού.
Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας του Ο.Ε.Δ.Β., η μείωση της γραφειοκρατίας και η βελτίωση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών.
Ξαφνικά φτάνουμε στο σήμερα, όπου κάποια μνημόνια περικόβουν οργανισμούς-θεσμούς και πλέον αναρωτιέμαι τι θα μείνει για την γενιά μας και τις επόμενες! Προσωπικά τώρα είναι που έχω κάθε λόγο να λατρεύω τα βιβλία μου, παρά την επιμονή της μητέρας μου να τα ξεφορτωθώ. Πώς να ξεχάσω την χαρακτηριστική μυρωδιά του βιβλίου; Τα σημερινά παιδιά θα βλέπουν βιβλία και μολύβια και δε θα ξέρουν να τα χρησιμοποιούν!
Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα επανάλθει ο Οργανισμός και να στηθεί εκ νέου για να μπορέσουν όλα τα παιδιά να έχουν πραγματική παιδεία, όπως εμείς....

1 σχόλιο: