Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΝΕΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΛΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ


Έχετε στο σπίτι σας παλιά αντικείμενα έτοιμα για πέταγμα;;; Πρωτού τα στείλετε στους κάδους ανακύκλωσης- νομίζω πως κάποιοι από εσάς έχετε οικολογική συνείδηση- δώστε άλλη μια ευκαιρία. Σκεφτείτε μήπως μπορείτε να τα αξιοποιήσετε αλλιώς, εκτός των καθιερωμένων χρήσεών τους. Εξ άλλου η οικονομική κρίση μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά και ίσως είναι θετικό το ότι μας κάνει πιο ευρηματικούς. Παρακάτω θα δείτε μερικές προτάσεις: 

1. ΠΕΤΣΕΤΕΣ

Οι παλιές πετσέτες μπορούν να μετατραπούν σε καθαριστικό πανί για το σπίτι ή το αυτοκίνητο, όπως πιθανώς ήδη θα ξέρετε. Μπορείτε επίσης να τις κόψετε σε μικρά πετσετάκια για να καθαρίσετε το μωρό, να τις γεμίσετε με ένα απλό σφουγγαράκι ή με βαμβάκι και να τη μετατρέψετε σε κουκλάκι – σφουγγάρι για το μπάνιο/ παιχνίδι αντίστοιχα, αν έχετε ραπτομηχανή να τις κάνετε μπουρνούζι ή ακόμα και να φτιάξετε με αυτές μαξιλαροθήκες, κόβοντάς τες στις διαστάσεις των μαξιλαριών και ράβοντας φερμουάρ στις δύο πλευρές. 

2. ΓΥΑΛΙΝΑ ΒΑΖΑ

Αν τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού ή οι μαρμελάδες ή τα τουρσιά είναι το φόρτε σας, τότε τα άδεια γυάλινα βαζάκια ή μπουκαλάκια μπορούν να γίνουν τα ιδανικά δοχεία για να αποθηκεύσετε τις γευστικές δημιουργίες σας. 

3. ΚΑΛΤΣΕΣ

Κάποιες έχασαν το..."ταίρι" τους και δεν είναι πια ζευγάρι, άλλες σκίστηκαν και δεν μπορείτε πλέον να τις φορέσετε, ό,τι κι αν έχει γίνει οι κάλτσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως μέσα στο σπίτι. Αρχικά, είναι πολύ βολικές για ξεσκόνισμα καθώς μπορείτε να τις περάσετε στο χέρι σας και να ξεσκονίσετε με λεπτομέρεια επιφάνειες στις οποίες ένα απλό πανί δεν φτάνει. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε με αυτές μικρά πουγκιά μέσα στα οποία θα φυλάξετε μικροαντικείμενα για να μη χαθούν ή να τις γεμίσετε με αρωματικά ποτ πουρί, να τις ράψετε  και να τις τοποθετήσετε σε συρτάρια με ρούχα για να μυρίζουν ωραία. Αν έχετε παιδιά στην οικογένεια, χρησιμοποιήστε την φαντασία σας για να φτιάξετε χαριτωμένα ζωάκια ή κουκλάκια και να τα χαρίστε στα πιτσιρίκια.

4. ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΚΟΥΤΙΑ & ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ
Τα μεγάλα μεταλλικά κουτιά μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε γλαστράκια, αρκεί να τα καθαρίσετε και να τα βάψετε με χρώματα της αρεσκείας σας ή να τα αφήσετε όπως είναι για μια funky νότα διακόσμησης. Μετά μπορείτε να φυτέψετε σε αυτά οτιδήποτε θέλετε: από μυρωδικά, μέχρι πολύχρωμα λουλούδια για τον πάγκο της κουζίνας σας. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιήσει αισθητικά. Τα πιο μικρά κονσερβοκούτια είτε στη φυσική τους μορφή, είτε βαμμένα σε έντονα χρώματα, μπορούν να γίνουν οι τέλειες μολυβοθήκες, επιτραπέζιες θήκες για χαρτοπετσέτες, κουτιά για τα καλλυντικά σας ή ανθοδοχεία. 

5. ΑΥΓΟΘΗΚΕΣ
Μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί, αλλά οι αυγοθήκες μεταμορφώνονται εύκολα σε ένα σωρό χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι. Αφού καθαρίσετε την θήκη των αυγών που έχετε ήδη καταναλώσει, μπορείτε να την μετατρέψετε σε μαγειρικά «καλούπια» για να ψύξετε ζύμη, muffins, ζελέ φρούτων, μέχρι και κεφτεδάκια. Επίσης, μπορείτε να τις βάψετε και να τις χρησιμοποιήσετε για να τακτοποιήσετε σε ένα μέρος όλα εκείνα τα μικρά αντικείμενα (συνδετήρες, δαχτυλίδια, κοσμήματα κτλ.) που έχουν την κακή συνήθεια να εξαφανίζονται συχνά πυκνά χαλώντας σας την διάθεση. Αν πάλι θέλετε να ασχοληθείτε με την κατ’ οίκον κηπουρική, τότε οι αυγοθήκες είναι ιδανικές για να φυτέψετε σπόρους και να μεγαλώσετε τα μικροσκοπικά φυτά σας μέχρι να τα μεταφυτέψετε. Απλά αν οι θήκες είναι χάρτινες και όχι πλαστικές, ντύστε το εσωτερικό του κάθε χωρίσματος με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να μην καταστραφούν από το νερό. 

6. ΡΟΛΟ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Ή ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ
Μάλλον οι χρήσεις του είναι πολύ περισσότερες αφού τελειώσει το χαρτί του παρά πριν! Ενδεικτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ρολό της κουζίνας για να αποθηκεύσετε μέσα σε αυτό τις πλαστικές σας σακούλες για ώρα ανάγκης, να τυλίξετε εκεί τα μακριά καλώδια συσκευών που πάντα μπερδεύονται και σας ταλαιπωρούν κάθε φορά για να τα ξεμπλέξετε, να αποθηκεύσετε διπλώματα και πολύτιμα έγγραφα διατηρώντας τα ατσαλάκωτα ή ακόμα και να φτιάξετε μια αυτοσχέδια… ντουντούκα! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα μικρότερα χαρτόνια από τα ρολά της τουαλέτας, τα οποία μπορούν να μετατραπούν εύκολα και γρήγορα σε χώρους συγκέντρωσης για κάθε λογής λαστιχάκια, τσιμπιδάκια και βραχιόλια στον χώρο του μπάνιου. 

7. ΚΟΥΤΙΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΟΜΑΝΤΗΛΑ Ή ΓΑΝΤΙΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ
Τα άδεια κουτιά από επιτραπέζια χαρτομάντιλα ή από γάντια μιας χρήσεως μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε εύχρηστες θήκες για πλαστικές σακούλες ή για ξεσκονόπανα.  Αλλιώς, χρησιμοποιώντας κολλητική ταινία διπλής όψης, μπορείτε να τα κολλήσετε στο εσωτερικό μέρος ενός ντουλαπιού για ακόμα μεγαλύτερη ευχρηστία. 

8. ΚΑΜΜΕΝΕΣ ΛΑΜΠΕΣ

Αντί να τις ανακυκλώσετε ή να τις πετάξετε, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε ώστε να διακοσμήσετε το σπίτι. Πώς; Μεταμορφώνοντάς τες σε πρωτότυπα κεράκια. Με ένα αιχμηρό αντικείμενο και χωρίς να σπάσετε το γυαλί, ξεκολλήστε το πάνω μεταλλικό μέρος της λάμπας. Ύστερα, με ένα πολύ λεπτό τρυπάνι ή οποιοδήποτε αιχμηρό αντικείμενο, ανοίξτε στο κέντρο του μια τρύπα από την οποία να χωράει να περάσει το φυτίλι. Γεμίστε την λάμπα με φωτιστικό παραφινέλαιο, τοποθετήστε ξανά το μεταλλικό της μέρος μαζί με το φυτίλι στην θέση του και με κόλλα και θερμοκολλητικό πιστόλι σταθεροποιήστε την πάνω σε μια οποιαδήποτε ξύλινη ή μεταλλική βάση. 
Μια ακόμη ιδέα είναι να βάλετε λίγο νεράκι και να τις μετατρέψτε σε πολύχρωμα "γλαστράκια"! Στολίστε το μπαλκόνι σας και εντυπωσιάστε!

9. ΠΟΤΗΡΙΑ & ΜΑΧΑΙΡΟΠΙΡΟΥΝΑ
Πριν τα πετάξετε, σκεφτείτε μήπως το σπίτι σας χρειάζεται επιπλέον κρεμάστρες ή… κηροπήγια. Μπορείτε να λυγίσετε τα χαλασμένα πιρούνια ή κουτάλια και να τα βιδώσετε στον τοίχο για να κρεμάτε πετσέτες ή κουζινικά σκεύη, ενώ μπορείτε και να τα βάψετε με σπρέι για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε διακοσμητικό ρολόι ή να τα στήσετε μέσα σε μια κορνίζα και ο χώρος σας θα αποκτήσει αμέσως στυλ και άποψη. Τα ραγισμένα ποτήρια θα τα γεμίσετε μέχρι τη μέση με χοντρό αλάτι και θα βυθίσετε μέσα του ένα κεράκι, μετατρέποντάς τα σε πρωτότυπα κηροπήγια. Αν θέλετε να κρύψετε τα ραγίσματά τους, μπορείτε να ζωγραφίσετε την επιφάνεια με ένα λεπτό πινέλο. 

10. ΕΞΤΡΑ:  ΓΥΑΛΙΝΑ Ή ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΔΙΑΦΑΝΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορείτε να φτιάξετε περίτεχνα φωτιστικά ή να δώσετε μια.... θαλασσινή αίσθηση στο μπαλκόνι σας γεμίζοντας τα με άμμο, πέτρες και κοχύλια; Για να σας διευκολύνω με την ιδέα του φωτιστικού, ρίξτε μια ματιά στο βιντεάκι που σας παραθέτω.

Για να κόψετε το μπουκάλι θα χρειαστείτε:
  • Γυάλινα μπουκάλια
  • Ασετόν 
  • Βαμβακερό νήμα (πωλείται σε καταστήματα με κεντήματα). Καλύτερα το νήμα να είναι χοντρό. 
  • Σπίρτα ή αναπτήρας
Για το φωτιστικό επίσης, θα χρειαστείτε ενα ντουί με καλώδιο.
Θα χρειαστείτε επίσης ένα μεγάλο δοχείο, γεμάτο με κρύο νερό (πχ. μια κατσαρόλα). Εναλλακτικά, μπορείτε να γεμίσετε και το νιπτήρα του μπάνιου ή της κουζίνας, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται καλά. 

Οδηγίες κοπής
Βήμα 1: Τυλίξτε γύρω από το μπουκάλι το βαμβακερό νήμα (5-6 στροφές), στο σημείο που θέλετε να το κόψετε και δέστε το με κόμπο. Καλύτερα, το νήμα να είναι χοντρό, έτσι ώστε όταν του βάλετε φωτιά, να καίγεται για περισσότερη ώρα.
Βήμα 2: Αφαιρέστε προσεκτικά το τυλιγμένο νήμα και βουτήξτε το σε ένα δοχείο με ασετόν. Εμποτίστε το καλά. 
Βήμα 3: Ξανατοποθετήστε το βρεγμένο με ασετόν νήμα στο μπουκάλι.
Βήμα 4: Με ένα σπίρτο, βάλτε φωτιά στο βαμβακερό νήμα. Κρατήστε το μπουκάλι από το λαιμό του. Όσο το νήμα καίγεται, θα πρέπει να περιστρέφετε αργά το μπουκάλι ώστε να καίγεται ομοιόμορφα.

Επίσης, θα πρέπει να κρατάτε το μπουκάλι ελαφρά ανασηκωμένο (με τη βάση του προς τα πάνω), έτσι ώστε να μπορεί να εγκλωβίζεται στο εσωτερικό του, ο θερμός αέρας. 
Προσοχή: Ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται καλά. 

Βήμα 5: Όταν σβήσει η φωτιά βουτήξτε απότομα το μπουκάλι μέσα στο κρύο νερό. Σε ελάχιστο χρόνο, το κάτω τμήμα του μπουκαλιού θα αποκολληθεί πολύ απαλά (χωρίς θόρυβο και χωρίς να τιναχτούν γυαλιά ή νερά).

Πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής:

Το μπουκάλι κόβεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα,Η κοπή γίνεται απαλά, χωρίς θόρυβο και χωρίς να τιναχτούν γυαλιά ή νερά. 
Μειονεκτήματα: 
Το σημείο κοπής δεν είναι τέλειο και θέλει γυαλοχαρτάρισμα


Φυσικά όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο κάποιες ιδέες. Δεν αποκλείεται κι εσείς να βρείτε άλλες χρήσεις. Με διάθεση και φαντασία όλα γίνονται!  Καλή επιτυχία σε ό,τι δοκιμάσετε!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου