Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ & ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ...

Λόγω ημέρας, Τρίτη και 13, σήμερα σκεφτόμουν τις προλήψεις και το πώς επηρρεάζουν την διάθεση του κόσμου. Φυσικά υπάρχει η μια κατηγορία των προληπτικών και η αντίθετή τους, των μη προληπτικών και λογικών, κατ' εμέ. Επειδή οι προλήψεις και οι δεισιδαιμονίες έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, υποθέτω πως πηγάζουν από έλλειψη μόρφωσης και από ταύτιση τυχαίων συμπτώσεων. Κάποτε οι άνθρωποι απέδιδαν το ανεξήγητο σε εχθρικές δυνάμεις, ενώ τα περισσότερα εξηγούνται με την βοήθεια της επιστήμης. Παρ' όλο που η ανθρωπότητα έχει κάνει αλματώδεις προόδους και έχει λύσει την πλειοψηφία των τότε ανεξήγητων φαινομένων, οι προκαταλήψεις καλά κρατούν. Δεν θα αναλύσω άλλο τις προσωπικές μου απόψεις επί του παρόντος, αλλά θα παραθέσω ορισμένα παραδείγματα.
Ξεκινώντας από την χώρα μας σχετικά με την Τρίτη, θεωρείται γρουσούζικη ημερα λόγω της άλωσης της Πόλης ( Τρίτη 29 Μαϊου 1453). Έκτοτε είναι η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας, έγινε μέρα πένθους για τους Έλληνες της Πόλης, ημέρα καταραμένη, τα γλέντια σταμάτησαν, τα όργανα βουβάθηκαν, τα σπίτια δεν δέχονταν επισκέπτες. Η ημέρα Τρίτη σηματοδοτεί την πιο μελανή μέρα της ελληνικής ιστορίας. Παράλληλα, η Τρίτη είναι κακότυχη και από αστρολογικής απόψεως, αφού είναι η ημέρα του Άρη, που είναι ο θεός του πολέμου.Παράλληλα, η Τρίτη είναι κακότυχη και απο αστρολογική άποψη, καθώς είναι η μέρα του Άρη, θεού του πολέμου.
Όμως, γιατί ο αριθμός 13; Ο αριθμός 13 όποια μέρα της εβδομάδας κι αν πέσει θεωρείται κακότυχος. Μία άποψη που επικρατεί είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ «άτυχο» αριθμό που έχει φορτιστεί με τόσα αρνητικά συναισθήματα και δεισιδαιμονίες, μόνο και μόνο επειδή έπεται του 12! Σε πολλούς πολιτισμούς το δώδεκα είναι ένας "ιερός", "μαγικός" ή συμβολικός αριθμός, επιστημονικός (12 πλανήτες, ώσπου ανακαλύφθηκε ο 13ος/ το ορθογώνιο τρίγωνο του Πυθαγόρα) και ψυχολογικός ( 12 φάσεις της κάθαρσης του "Εγώ": Πύρωση , Συμπύκνωση , Στερέωση , Διάλυση , Πέψη , Απόσταξη , Εξάχνωση ,Διαχώριση , Αποτέφρωση , Σήψη , Πολλαπλασιασμός και Προβολή). Όλες οι προλήψεις που έχουν να κάνουν με το αριθμό 13, δημιουργήθηκαν επειδή χαλάει την «ιερότητα» και την αρμονία του 12. Το δωδεκαδικό σύστημα μας υπαγορεύει ότι ο αριθμός 12 είναι ο πιο τέλειος αριθμός: 12 είναι οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες (που απο την διαφορά σεληνιακού και ηλιακού έτους προκύπτει ένας εμβόλιμος μήνας, ο 13ος), 12 τα ζώδια (13ο ζώδιο ο Οφιούχος, που προκύπτει απο την προαναφερομενη διαφορα), 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 τα ιερά ευαγγέλια (13ο που κρύβει το Βατικανό), 12 οι μαθητές του Ιησού (13ος μαθητής θεωρείται ο Ιούδας). Η προσθήκη ενός επιπλεόν αριθμού μετά το 12, που φέρει το όνομα 13, σήμανε και την αρχή ενός νέου κύκλου. Κάτι καινούριο γεννιόταν, μία νέα τάξη πραγμάτων μόλις ξεκινούσε και αυτό προκάλεσε μία ανησυχία και μία ανασφάλεια στους ανθρώπους. Από τότε ό,τι άσχημο συνέβαινε πάντα αποδίδονταν στο 13. Ακόμα και στις κάρτες Ταρό, στον αριθμό 13 αντιστοιχεί ο θάνατος.
Eπομένως, Τρίτη και 13 ο απόλυτα γρουσούζικος συνδυασμός που στο μυαλό κάποιον ταυτίζεται με το υπέρτατο κακό. Πάντως, σε αντίθεση με Έλληνες και Ισπανούς, για τους υπόλοιπους λαούς Παρασκευή και 13 είναι η δική τους γκαντέμικη ημέρα.
Τώρα ας συνεχίσω με κάποιες άλλες δεισιδαιμονίες. Σας παραθέτω τις πιο γνωστές:

Παρακάτω διαβάστε μερικές από τις πιο γνωστές προλήψεις που συγκεντρώσαμε:
- Ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι σας την Πρωτοχρονιά, θα πρέπει να είναι άνθρωπος με καλή ψυχή και καλό... πόδι, για να σας κάνει καλό ποδαρικό και να πάει καλά όλη η υπόλοιπη χρονιά. Σε διαφορετική περίπτωση, πιστεύεται πως κακοτυχίες και άσχημα γεγονότα θα βρουν εσάς και την οικογένειά σας.
- Την Πρωτοχρονιά είναι καλό να σπάτε ένα ρόδι για είναι γλυκιά η χρονιά, λέγοντας τρεις φορές τη φράση «όπως είναι γλυκό και ζουμερό το ρόδι, έτσι γλυκιά και ζουμερή να είναι η χρονιά»!
- Το πρώτο μέλος της οικογένειας που επιστρέφει στο σπίτι την Πρωτοχρονιά, πρέπει φέρει και μια πέτρα απ' έξω.
- Όταν μπαίνει για πρώτη φορά κάποιος στο σπίτι σας, θα πρέπει να εισέρχεται με το δεξί πόδι, για να πάνε όλα καλά!
- Όταν επισκεπτόμαστε κάποιο σπίτι, θα πρέπει να βγαίνουμε από την πόρτα που μπήκαμε για να μη χαλάσουμε το... προξενιό.
- Παλιότερα, σε περίπτωση που έκαναν μάγια στην οικογένειά σας, θα έπρεπε να ραντίσετε το σπίτι σας απ' άκρη σ' άκρη με αλατόνερο, ώστε να φύγει το κακό.
- Κατά το θεμελίωμα ενός καινούριου σπιτιού, στο παρελθόν συνηθιζόταν η σφαγή ενός πετεινού, για να υπάρχει προκοπή.
- Απαγορεύεται δια ροπάλου να περνάτε κάτω από σκάλα.
- Δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ ανοιχτό το ψαλίδι.
- Το καπέλο πάνω στο κρεβάτι είναι γρουσουζιά.
- Αν σπάσει καθρέφτης, σημαίνει ότι θα έχετε επτά χρόνια γρουσουζιά!
- Κάποιοι πιστεύουν ότι αν κοιτάξετε καθρέφτη μετά τα μεσάνυχτα, τότε θα σας βρει μεγάλο κακό.
- Τα τριαντάφυλλα πρέπει πάντα να τα προσφέρετε σε μονό άθροισμα ή ντουζίνα.
- Σε περίπτωση που πέσει η σκούπα μόνη της, θα σας επισκεφθούν ανεπιθύμητοι.
- Αν βρείτε καρφίτσα, σημαίνει ότι θα έχετε καλή τύχη.
- Είναι γρουσουζιά να αφήνετε τα παπούτσια σας ανάποδα.
- Όταν αφήνετε ανοιχτές τις ντουλάπες, λένε ότι ευνοείτε τις κακές γλώσσες.
- Αν τρώτε σε σπασμένα ή ραγισμένα πιάτα, δεν θα έχετε καλή τύχη.
- Τα ποτήρια με νερό δεν είναι καλό να τσουγκρίζονται, ενώ αν πίνετε κρασί ή κάποιο άλλο ποτό, είναι γρουσουζιά να λέτε «εις υγείαν» και να τσουγκρίζετε το ποτήρι σας, αλλά να μην πίνετε από αυτό.
- Το τραπεζομάντιλο δεν θα πρέπει να το τινάζετε έξω.
- Αν τινάξετε το τραπεζομάντιλο έξω μετά το γεύμα τη νύχτα, τότε ταΐζετε τα πνεύματα κι έτσι τα έχετε καλά μαζί τους!
- Είναι γρουσουζιά να αφήνετε τα μαχαιροπήρουνά σας σταυρωμένα στο πιάτο.
- Αν βρείτε στο δρόμο σας μαύρη γάτα ή νεκροφόρα, τότε θα έχετε άσχημη τύχη.
- Όταν φεύγει κάποιος που θέλετε να γυρίσει σύντομα, ρίξτε  πίσω του νερό.
- Δεν είναι καλό να κάνετε μπάνιο τη Μ. Παρασκευή.
- Δεν πρέπει να κόβετε τα νύχια σας Τετάρτη ή Παρασκευή και να λούζεστε την Κυριακή. Μάλιστα, υπάρχει και σχετικό στιχάκι, που λέει: «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μην λουστείς αν θέλεις να προκόψεις». Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι είναι απαγορευτικό να κόβονται τα νύχια το βράδυ.
- Αν θέλει μια γυναίκα να δει ποιόν θα παντρευτεί, θα πρέπει να πάρει ένα ή τρία λουλούδια από τον επιτάφιο ή ένα ή τρία κουφέτα από τον δίσκο του παπά σε γάμο και να τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι της πριν κοιμηθεί.
- Η γαλάζια χάντρα διώχνει το κακό μάτι.
- Χτυπήστε ξύλο για να φύγουν μακριά τα κακά πνεύματα που κατοικούν σ' αυτό και να μην ακούσουν εκείνο που θέλει να πει κάποιος.
- Όταν έχετε φαγούρα στη μύτη ή την πλάτη, θα... φάτε ξύλο! Αντίστοιχα, όταν έχετε φαγούρα στη δεξιά παλάμη, θα πάρετε λεφτά και στην αριστερή, θα δώσετε.
- Χρήματα επίσης θα λάβετε και σε περίπτωση που σας χυθεί ο καφές (επίτηδες δεν θα πιάσει, μην προσπαθείτε!).
- Αν φοράτε τα ρούχα σας ανάποδα στο ύπνο, προστατεύεστε από τις κατάρες.
- Ο βασιλικός στην είσοδο του σπιτιού φέρνει καλή τύχη.
- Όταν ένας σκύλος αρχίσει να ουρλιάζει χωρίς λόγο, τότε κάτι κακό θα συμβεί, με πιθανότερο τον θάνατο κάποιου από το ίδιο σπίτι.
- Όταν πέφτουν τα παιδικά δόντια ενός παιδιού, λένε ότι πρέπει να τα πετάξει στα κεραμίδια του σπιτιού για να είναι γερά τα νέα δόντια που θα βγουν.
- Αν μια έγκυος κάτσει σε ανοιχτό ψαλίδι χωρίς να το ξέρει, θα γεννήσει αγόρι (ας μην το δοκιμάσουν καλύτερα οι μέλλοντες μπαμπάδες και έχουμε ατυχήματα!).
- Βάζοντας ένα μεγάλο κρεμμύδι πάνω από την εξώπορτα ή το τζάκι σας, εξασφαλίζετε καλή τύχη.
- Είναι γρουσουζιά να μετράτε τα αστέρια, ωστόσο, όταν ένα αστέρι πέφτει, μπορείτε να κάνετε μια ευχή και αυτή είναι πιθανό να βγει αληθινή!


Πηγή: www.tempo.gr
- Ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι σας την Πρωτοχρονιά, θα πρέπει να είναι άνθρωπος με καλή ψυχή και καλό... πόδι, για να σας κάνει καλό ποδαρικό και να πάει καλά όλη η υπόλοιπη χρονιά. Σε διαφορετική περίπτωση, πιστεύεται πως κακοτυχίες και άσχημα γεγονότα θα βρουν εσάς και την οικογένειά σας.
- Την Πρωτοχρονιά είναι καλό να σπάτε ένα ρόδι για είναι γλυκιά η χρονιά, λέγοντας τρεις φορές τη φράση «όπως είναι γλυκό και ζουμερό το ρόδι, έτσι γλυκιά και ζουμερή να είναι η χρονιά»! (Εγώ πάλι προτιμώ να το τρώω!)
- Το πρώτο μέλος της οικογένειας που επιστρέφει στο σπίτι την Πρωτοχρονιά, πρέπει φέρει και μια πέτρα απ' έξω. (Γιατί;;;)
- Όταν μπαίνει για πρώτη φορά κάποιος στο σπίτι σας, θα πρέπει να εισέρχεται με το δεξί πόδι, για να πάνε όλα καλά! (Με το δεξί του Σπύρου Σούλη;;;)
- Όταν επισκεπτόμαστε κάποιο σπίτι, θα πρέπει να βγαίνουμε από την πόρτα που μπήκαμε για να μη χαλάσουμε το... προξενιό. (Ποιο προξενιό;;;;; Της Λενιώς και του Μανούσου;;;)
- Παλιότερα, σε περίπτωση που έκαναν μάγια στην οικογένειά σας, θα έπρεπε να ραντίσετε το σπίτι σας απ' άκρη σ' άκρη με αλατόνερο, ώστε να φύγει το κακό. ('Η να βάλετε μπόλικο αλάτι σε πόρτες και παράθυρα! Κάτι χρήσιμο απο το Supernatural....)
- Κατά το θεμελίωμα ενός καινούριου σπιτιού, στο παρελθόν συνηθιζόταν η σφαγή ενός πετεινού, για να υπάρχει προκοπή. (Φιλόζωοι, συναχτείτε!!!!)
- Απαγορεύεται δια ροπάλου να περνάτε κάτω από σκάλα. (Μήπως είναι γρουσουζιά και το να περνάμε κάτω απο γέφυρα;;;;;)
- Δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ ανοιχτό το ψαλίδι. (Σωστό....για λόγους ασφαλείας πάνω από όλα!)
- Το καπέλο πάνω στο κρεβάτι είναι γρουσουζιά. (Λες και η μόνιμη θέση του είναι πανω στο κρεβάτι! )
- Αν σπάσει καθρέφτης, σημαίνει ότι θα έχετε επτά χρόνια γρουσουζιά! (Γιατί 7 και όχι 12;)
- Κάποιοι πιστεύουν ότι αν κοιτάξετε καθρέφτη μετά τα μεσάνυχτα, τότε θα σας βρει μεγάλο κακό.  (Πάλι καλά που το έμαθα, γιατί τόσον καιρό νόμιζα ότι έφταιγε η φάτσα μου!)
- Τα τριαντάφυλλα πρέπει πάντα να τα προσφέρετε σε μονό άθροισμα ή ντουζίνα.
- Σε περίπτωση που πέσει η σκούπα μόνη της, θα σας επισκεφθούν ανεπιθύμητοι.
- Αν βρείτε καρφίτσα, σημαίνει ότι θα έχετε καλή τύχη.
- Είναι γρουσουζιά να αφήνετε τα παπούτσια σας ανάποδα.
- Όταν αφήνετε ανοιχτές τις ντουλάπες, λένε ότι ευνοείτε τις κακές γλώσσες. (Δηλαδή δεν επιτρέπεται να τις αερίζουμε;)
- Αν τρώτε σε σπασμένα ή ραγισμένα πιάτα, δεν θα έχετε καλή τύχη.
- Τα ποτήρια με νερό δεν είναι καλό να τσουγκρίζονται, ενώ αν πίνετε κρασί ή κάποιο άλλο ποτό, είναι γρουσουζιά να λέτε «εις υγείαν» και να τσουγκρίζετε το ποτήρι σας, αλλά να μην πίνετε από αυτό. (Οπότε....μην σταματάτε! Συνεχίστε να πίνετε....άφθονο αλκοόλ!!!)
- Το τραπεζομάντιλο δεν θα πρέπει να το τινάζετε έξω.
- Αν τινάξετε το τραπεζομάντιλο έξω μετά το γεύμα τη νύχτα, τότε ταΐζετε τα πνεύματα κι έτσι τα έχετε καλά μαζί τους! (Αναφορά: στη Ρουμανία αυτό θεωρείται γρουσουζιά, όπως και το νοικοκυριό μετά την δύση του ήλιου)
- Είναι γρουσουζιά να αφήνετε τα μαχαιροπίρουνα σας σταυρωμένα στο πιάτο.
- Αν βρείτε στο δρόμο σας μαύρη γάτα ή νεκροφόρα, τότε θα έχετε άσχημη τύχη. (Αν είναι έτσι, τότε γιατί υπάρχω ακόμα;;;;)
- Όταν φεύγει κάποιος που θέλετε να γυρίσει σύντομα, ρίξτε  πίσω του νερό. (Μου λύθηκε η απορία! Το βλέπω στις τουρκικες σειρές κι αναρωτιόμουν....)
- Δεν είναι καλό να κάνετε μπάνιο τη Μ. Παρασκευή. (Όσοι βρωμίσατε, υπομονή μέχρι το Μ. Σάββατο!)
- Δεν πρέπει να κόβετε τα νύχια σας Τετάρτη ή Παρασκευή και να λούζεστε την Κυριακή. Μάλιστα, υπάρχει και σχετικό στιχάκι, που λέει: «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μην λουστείς αν θέλεις να προκόψεις». Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι είναι απαγορευτικό να κόβονται τα νύχια το βράδυ. (Μάλλον τα νύχια της μάγισσας πρέπει να γίνουν μόδα....)
- Αν θέλει μια γυναίκα να δει ποιόν θα παντρευτεί, θα πρέπει να πάρει ένα ή τρία λουλούδια από τον επιτάφιο ή ένα ή τρία κουφέτα από τον δίσκο του παπά σε γάμο και να τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι της πριν κοιμηθεί. (Να βρε κορίτσια γιατί δεν έχουμε βρεί ακόμα τον άντρα της ζωής μας!!!)
- Η γαλάζια χάντρα διώχνει το κακό μάτι.
- Χτυπήστε ξύλο για να φύγουν μακριά τα κακά πνεύματα που κατοικούν σ' αυτό και να μην ακούσουν εκείνο που θέλει να πει κάποιος.
- Όταν έχετε φαγούρα στη μύτη ή την πλάτη, θα... φάτε ξύλο! Αντίστοιχα, όταν έχετε φαγούρα στη δεξιά παλάμη, θα πάρετε λεφτά και στην αριστερή, θα δώσετε.  (Το ενδεχόμενο της αλλεργίας αποκλείεται;;;;)
- Χρήματα επίσης θα λάβετε και σε περίπτωση που σας χυθεί ο καφές.  (Επίτηδες δεν θα πιάσει, μην προσπαθείτε!)
- Αν φοράτε τα ρούχα σας ανάποδα στο ύπνο, προστατεύεστε από τις κατάρες. (Άρα τόσα χρόνια κουβαλάω κατάρες;;;;; Μήπως να φοράμε και τα εσώρουχα ανάποδα;;)
- Ο βασιλικός στην είσοδο του σπιτιού φέρνει καλή τύχη. (Εμένα μ' αρέσει για το άρωμά του!)
- Όταν ένας σκύλος αρχίσει να ουρλιάζει χωρίς λόγο, τότε κάτι κακό θα συμβεί, με πιθανότερο τον θάνατο κάποιου από το ίδιο σπίτι.
- Όταν πέφτουν τα παιδικά δόντια ενός παιδιού, λένε ότι πρέπει να τα πετάξει στα κεραμίδια του σπιτιού για να είναι γερά τα νέα δόντια που θα βγουν. (Να είναι και στραβά;;;)
- Αν μια έγκυος κάτσει σε ανοιχτό ψαλίδι χωρίς να το ξέρει, θα γεννήσει αγόρι. (Που να τρέχετε για υπέρηχο τώρα;;;;)
- Βάζοντας ένα μεγάλο κρεμμύδι πάνω από την εξώπορτα ή το τζάκι σας, εξασφαλίζετε καλή τύχη. (Και...το σοτάρισμα με τί θα γίνει;;;)
- Είναι γρουσουζιά να μετράτε τα αστέρια, ωστόσο, όταν ένα αστέρι πέφτει, μπορείτε να κάνετε μια ευχή και αυτή είναι πιθανό να βγει αληθινή! (Τώρα προκόψαμε! Αν ίσχυε αυτό, οι ζωές μας θα ήταν όπως τις θέλουμε!)
Παρακάτω διαβάστε μερικές από τις πιο γνωστές προλήψεις που συγκεντρώσαμε:
- Ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι σας την Πρωτοχρονιά, θα πρέπει να είναι άνθρωπος με καλή ψυχή και καλό... πόδι, για να σας κάνει καλό ποδαρικό και να πάει καλά όλη η υπόλοιπη χρονιά. Σε διαφορετική περίπτωση, πιστεύεται πως κακοτυχίες και άσχημα γεγονότα θα βρουν εσάς και την οικογένειά σας.
- Την Πρωτοχρονιά είναι καλό να σπάτε ένα ρόδι για είναι γλυκιά η χρονιά, λέγοντας τρεις φορές τη φράση «όπως είναι γλυκό και ζουμερό το ρόδι, έτσι γλυκιά και ζουμερή να είναι η χρονιά»!
- Το πρώτο μέλος της οικογένειας που επιστρέφει στο σπίτι την Πρωτοχρονιά, πρέπει φέρει και μια πέτρα απ' έξω.
- Όταν μπαίνει για πρώτη φορά κάποιος στο σπίτι σας, θα πρέπει να εισέρχεται με το δεξί πόδι, για να πάνε όλα καλά!
- Όταν επισκεπτόμαστε κάποιο σπίτι, θα πρέπει να βγαίνουμε από την πόρτα που μπήκαμε για να μη χαλάσουμε το... προξενιό.
- Παλιότερα, σε περίπτωση που έκαναν μάγια στην οικογένειά σας, θα έπρεπε να ραντίσετε το σπίτι σας απ' άκρη σ' άκρη με αλατόνερο, ώστε να φύγει το κακό.
- Κατά το θεμελίωμα ενός καινούριου σπιτιού, στο παρελθόν συνηθιζόταν η σφαγή ενός πετεινού, για να υπάρχει προκοπή.
- Απαγορεύεται δια ροπάλου να περνάτε κάτω από σκάλα.
- Δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ ανοιχτό το ψαλίδι.
- Το καπέλο πάνω στο κρεβάτι είναι γρουσουζιά.
- Αν σπάσει καθρέφτης, σημαίνει ότι θα έχετε επτά χρόνια γρουσουζιά!
- Κάποιοι πιστεύουν ότι αν κοιτάξετε καθρέφτη μετά τα μεσάνυχτα, τότε θα σας βρει μεγάλο κακό.
- Τα τριαντάφυλλα πρέπει πάντα να τα προσφέρετε σε μονό άθροισμα ή ντουζίνα.
- Σε περίπτωση που πέσει η σκούπα μόνη της, θα σας επισκεφθούν ανεπιθύμητοι.
- Αν βρείτε καρφίτσα, σημαίνει ότι θα έχετε καλή τύχη.
- Είναι γρουσουζιά να αφήνετε τα παπούτσια σας ανάποδα.
- Όταν αφήνετε ανοιχτές τις ντουλάπες, λένε ότι ευνοείτε τις κακές γλώσσες.
- Αν τρώτε σε σπασμένα ή ραγισμένα πιάτα, δεν θα έχετε καλή τύχη.
- Τα ποτήρια με νερό δεν είναι καλό να τσουγκρίζονται, ενώ αν πίνετε κρασί ή κάποιο άλλο ποτό, είναι γρουσουζιά να λέτε «εις υγείαν» και να τσουγκρίζετε το ποτήρι σας, αλλά να μην πίνετε από αυτό.
- Το τραπεζομάντιλο δεν θα πρέπει να το τινάζετε έξω.
- Αν τινάξετε το τραπεζομάντιλο έξω μετά το γεύμα τη νύχτα, τότε ταΐζετε τα πνεύματα κι έτσι τα έχετε καλά μαζί τους!
- Είναι γρουσουζιά να αφήνετε τα μαχαιροπήρουνά σας σταυρωμένα στο πιάτο.
- Αν βρείτε στο δρόμο σας μαύρη γάτα ή νεκροφόρα, τότε θα έχετε άσχημη τύχη.
- Όταν φεύγει κάποιος που θέλετε να γυρίσει σύντομα, ρίξτε  πίσω του νερό.
- Δεν είναι καλό να κάνετε μπάνιο τη Μ. Παρασκευή.
- Δεν πρέπει να κόβετε τα νύχια σας Τετάρτη ή Παρασκευή και να λούζεστε την Κυριακή. Μάλιστα, υπάρχει και σχετικό στιχάκι, που λέει: «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή να μην λουστείς αν θέλεις να προκόψεις». Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι είναι απαγορευτικό να κόβονται τα νύχια το βράδυ.
- Αν θέλει μια γυναίκα να δει ποιόν θα παντρευτεί, θα πρέπει να πάρει ένα ή τρία λουλούδια από τον επιτάφιο ή ένα ή τρία κουφέτα από τον δίσκο του παπά σε γάμο και να τα βάλει κάτω από το μαξιλάρι της πριν κοιμηθεί.
- Η γαλάζια χάντρα διώχνει το κακό μάτι.
- Χτυπήστε ξύλο για να φύγουν μακριά τα κακά πνεύματα που κατοικούν σ' αυτό και να μην ακούσουν εκείνο που θέλει να πει κάποιος.
- Όταν έχετε φαγούρα στη μύτη ή την πλάτη, θα... φάτε ξύλο! Αντίστοιχα, όταν έχετε φαγούρα στη δεξιά παλάμη, θα πάρετε λεφτά και στην αριστερή, θα δώσετε.
- Χρήματα επίσης θα λάβετε και σε περίπτωση που σας χυθεί ο καφές (επίτηδες δεν θα πιάσει, μην προσπαθείτε!).
- Αν φοράτε τα ρούχα σας ανάποδα στο ύπνο, προστατεύεστε από τις κατάρες.
- Ο βασιλικός στην είσοδο του σπιτιού φέρνει καλή τύχη.
- Όταν ένας σκύλος αρχίσει να ουρλιάζει χωρίς λόγο, τότε κάτι κακό θα συμβεί, με πιθανότερο τον θάνατο κάποιου από το ίδιο σπίτι.
- Όταν πέφτουν τα παιδικά δόντια ενός παιδιού, λένε ότι πρέπει να τα πετάξει στα κεραμίδια του σπιτιού για να είναι γερά τα νέα δόντια που θα βγουν.
- Αν μια έγκυος κάτσει σε ανοιχτό ψαλίδι χωρίς να το ξέρει, θα γεννήσει αγόρι (ας μην το δοκιμάσουν καλύτερα οι μέλλοντες μπαμπάδες και έχουμε ατυχήματα!).
- Βάζοντας ένα μεγάλο κρεμμύδι πάνω από την εξώπορτα ή το τζάκι σας, εξασφαλίζετε καλή τύχη.
- Είναι γρουσουζιά να μετράτε τα αστέρια, ωστόσο, όταν ένα αστέρι πέφτει, μπορείτε να κάνετε μια ευχή και αυτή είναι πιθανό να βγει αληθινή


Πηγή: www.
Άλλη μια μέρα φτάνει στο τέλος της κι ας είναι η Τρίτη και 13! Όλα τα παραπάνω προσωπικά δεν μου έχουν συμβεί ποτέ μέχρι στιγμής. Πέραν αυτού ακόμα κι αυτοί που δεν πιστεύουν/ασχολούνται κάποιες φορές ασυναίσθητα μάλλον, θα πέσουν στην παγίδα και θα πιστέψουν. Γενικότερα, όλα έχουν να κάνουν με τις πράξεις μας και το "ντόμινο" που αυτές προκαλούν και φυσικά με την δύναμη του μυαλού μας. Μην ξεχνάμε ότι ως οντότητες εκλύουμε και λαμβάνουμε ενέργεια, είτε θετική είτε αρνητική. Συνεπώς, χαλαρώστε, κάντε ό,τι κάνετε συνήθως και μην προγραμματίζετε στιγμές της ζωής σας βασιζόμενοι σε προκαταλήψεις και φοβίες! Έχουμε εξελιχθεί τόσο πολύ σε νοητικό και πνευματικό επίπεδο, που είναι κρίμα να μένουμε προσκολλημένοι σε αντιλήψεις μιας άλλης εποχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου